Calendari festes majors 2023 Catalunya

Les festes majors de Catalunya són joies culturals que en reflecteixen la història i la identitat. Cada poble i ciutat catalana té la seva pròpia festa major, també coneguda com la festa major, que representa l’essència de la seva comunitat i les seves tradicions.

Aquestes festivitats solen incloure una varietat d’esdeveniments com balls, processons, música, teatre, focs artificials i activitats culturals. Vegem algunes de les festes més emblemàtiques de Catalunya:

 

La Mercè

Aquesta festa se celebra en honor de la patrona de Barcelona, la Mare de Déu de la Mercè, el 24 de setembre. Durant gairebé una setmana, la ciutat s’omple d’activitats i espectacles a tots els racons, des de concerts fins a acrobàcies aèries. Un dels moments més destacats és el famós correfoc (correfoc), on els diables surten als carrers amb torxes i focs artificials, creant un impressionant espectacle de llums i foc.

 

Festa Major de Gràcia

El barri de Gràcia a Barcelona celebra la seva festa major a l’agost. Durant una setmana, els seus carrers es transformen en un autèntic festival d’art de carrer, on els veïns decoren els seus carrers amb obres d’art originals. També s’hi organitzen concerts, concursos de ball i activitats per a totes les edats.

 

Festa Major de Sitges

Sitges, una encantadora localitat costanera a prop de Barcelona, celebra la seua festa major a mitjans d’agost. Aquesta festa és famosa per les desfilades plenes de color i extravagància, on es poden admirar vestits tradicionals i obres d’art vivents. Durant diversos dies, la música, la dansa i el teatre inunden els carrers de Sitges, creant una atmosfera màgica i plena de diversió.

 

Festa Major de Tarragona

La ciutat de Tarragona, coneguda pel seu patrimoni romà, celebra la seua festa major a finals de juny. Durant aquests dies, s’organitzen desfilades de gegants i capgrossos, concerts, representacions teatrals i castellers (torres humanes). L´esdeveniment més destacat de la festa major de Tarragona és el concurs de castells, on diferents equips competeixen per construir les torres humanes més altes i complexes.

 

Festa Major de Girona

Girona, una ciutat medieval a la regió de Catalunya, celebra la seva festa major a finals d’octubre. Un dels aspectes més destacats d’aquesta festa són les desfilades de gegants i capgrossos, que són grans figures de cartró i fusta que representen personatges tradicionals. També es fan concerts, exhibicions de danses i jocs populars.

Aquestes són només algunes de les nombroses festes més grans que se celebren al llarg de l’any a Catalunya. Cadascuna té el seu propi significat i ofereix una oportunitat única per submergir-se en la rica cultura catalana.

Ja sigui gaudint dels focs artificials a la Mercè o meravellant-vos amb les torres humanes a Tarragona, aquestes festivitats són una experiència inoblidable que mostra l’esperit festiu i la diversitat cultural de Catalunya.

 

Festa de Sant Jordi

Se celebra el 23 d’abril a tota la regió, en honor al patró de Catalunya. Durant aquest dia, els carrers s’omplen de parades de venda de llibres i roses, i és tradicional regalar una rosa a les dones i un llibre als homes.

 

Festa de Sant Joan

Es fa la nit del 23 de juny a tot Catalunya per donar la benvinguda al solstici d’estiu. Aquesta festivitat es caracteritza per la celebració de fogueres a la platja i focs artificials.

 

Festa dels Patis de Reus

Es duu a terme a la ciutat de Reus durant el mes de maig, i consisteix en l’obertura dels patis interiors de les cases per a la decoració i la visita pública. És una oportunitat per descobrir larquitectura modernista de la ciutat.

Aquestes són només algunes de les festes més reconegudes de Catalunya, però la regió compta amb moltes altres celebracions tradicionals que val la pena descobrir.